Het komt steeds vaker voorbij in het nieuws, DNA testen. DNA testen kunnen tegenwoordig zelfs online worden besteld. Zo kunnen de testen eenvoudig en vlot thuis worden gedaan. In een envelop worden vaak de instructies ontvangen en met daarin speciale steriele wattenstaafjes. Met deze DNA testen willen mensen vaak antwoord op een prangende vraag. Zoals ben ik wel de echte biologische vader of moeder van mijn kinderen? Of was deze man wel echt mijn vader? Of zijn wij familie van elkaar? Met behulp van DNA testen kan antwoord worden verkregen op deze vragen. Naast een DNA test bestellen online kan een DNA test ook worden gedaan in het ziekenhuis. Via de huisarts moet je dan door worden gestuurd naar een klinisch geneticus. De kosten van een DNA test verschillen per aanbieder. Meestal kosten ze zo tussen de €50 en de €200. 

Verschillende DNA testen 

Er zijn veel verschillende DNA testen die je kan bestellen. Naast een vaderschapstest is er ook een prenatale vaderschapstest beschikbaar. Daarbij is het al mogelijk om vanaf de negende week tot het einde van de zwangerschap te testen of het wangslijm van de vermeende vader overeenkomt met het bloed dat van de moeder wordt afgenomen tijdens de zwangerschap. Deze niet-invasieve DNA test is volstrekt ongevaarlijk voor de ongeboren baby. Een vaderschapstest wordt niet alleen uitgevoerd in geval van twijfel over het vaderschap, maar ook in het geval van een echtscheiding, kinderalimentatie, voogdij, erkenning, gezinshereniging en erfenissen. Verder is er ook nog een Y-chromosoomtest, hierbij wordt er getest of 2 mannen/ jongens familie van elkaar zijn. Deze test wordt vaak uitgevoerd als de vermeende vader niet mee wil werken aan de vaderschapstest. Met hulp van een oom, opa of neef van de vaderskant kan dan worden bepaald of er verwantschap is. Ook zijn er volle broer/zus testen om te testen of twee dezelfde biologische ouders hebben. Deze test wordt vaak uitgevoerd in samengestelde gezinnen. Ook een halfbroer/halfzus test is mogelijk om te testen of ze een dezelfde vader/ moeder hebben. Als laatste is het ook mogelijk om oom of tante testen te doen en grootoudertesten om te kijken of je daadwerkelijk familie van elkaar bent. 

Rechtsgeldige DNA testen 

Het is mogelijk om van al deze verschillende DNA testen een rechtsgeldige variant te bestellen. Behalve voor de prenatale vaderschapstest. Dat betekent dat u de uitslag van het onderzoek kan inbrengen in een rechtszaak of juridische procedure. Bijvoorbeeld bij een alimentatie, voogdij, erfenis of gezinshereniging. Alleen de manier van afnemen van de DNA-monster is anders dan bij een normale DNA test. Bij een rechtsgeldige test moet een onafhankelijke derde partij, het liefst arts of verpleegkundige, het DNA-monster afnemen. Daarnaast met deze partij ook de deelnemers identificeren, zodat er geen fraude kan worden gepleegd.