Hout is een van de meest gebruikte materialen in de tuin. Het is natuurlijk duurzaam en gaat vaak voor een langere tijd mee. Het heeft ook een warme en sfeervolle uitstraling. Hierdoor voelt de tuin vaak al snel gezellig en warm aan. Hout is ook bestand tegen weer en wind en kan zo goed alle weersomstandigheden doorstaan. Verder is hout voor heel veel toepassingen in de tuin bruikbaar. Of het nu gaat om een tuinhuis, een speeltoestel, tuinmeubelen, houten vlonders, beschoeiingshout, tuinhuizen, veranda’s, schuttingen of tuinhekken. Alles wordt bijna van hout gemaakt en kan worden gebouwd met hout. Voor de verschillende toepassingen zijn wel verschillende soorten hout het meest geschikt.

Verschillende soorten tuinhout 

Net zoals de vele toepassingen van hout in de tuin, zijn er ook veel verschillende soorten tuinhout. Tuinhout is een verzamelnaam voor alle houtsoorten die buiten worden gebruikt. Het tuinhout is verkrijgbaar in verschillende kwaliteits- en prijsklassen. Zo is er Douglas hout, een duurzame houtsoort dat vaak wordt gebruikt bij de bouw van overkappingen en pergola’s. Deze houtsoort is te herkennen aan een geelbruine kleur en is makkelijk te bewerken. Na bewerking gaat het zo’n tien tot vijftien jaar mee. Douglas hout staat ook wel bekend als larikshout en staat vooral bekend om zijn grote duurzaamheidsklasse. Dan hebben we vurenhout en deze houtsoort dankt zijn populariteit vooral aan het feit dat het gemakkelijk te bewerken is en laag in de prijs. Vurenhout is een witachtige houtsoort en wordt veelal gebruikt in de bouw. Verder is eikenhout een typische Nederlandse houtsoort met een robuuste en landelijke uitstraling. Deze houtsoort heeft over het algemeen een wat donkere kleur en is zeer geschikt voor een luxe uitstraling in de tuin. Na vurenhout is grenen de meest gebruikte houtsoort in tuinen in Nederland. Dit is een erg veilige houtsoort dat geluid maakt wanneer hij dreigt te breken. 

Vlonderhout 

Tegenwoordig worden er veel vlonders in tuinen aangelegd. Niet alleen rondom wateren, maar vaak ook als soort verlenging van de vloer in het huis. Zo’n houten vloer brengt ook weer extra warmte in de tuin. Het vlonderhout wordt ook gemaakt van verschillende tuinhoutsoorten. Van de eerdergenoemde vuren- of grenenhout, waarbij er kan worden gekozen voor onbehandeld of geïmpregneerd hout. Bij geïmpregneerd hout kan het beter tegen de weersomstandigheden en gaat het over het algemeen langer mee. Naast andere soorten hout kan er ook worden gekozen voor composiet, ook wel hkc of wpc genoemd. Dit is een combinatie van houtvezels en kunststof. Dit heeft dezelfde uitstraling en houdt kleur lang vast.